St. John’s Street, Chichester

 

 

 

 

 

Extension to and refurbishment of a town house in Chichester.

The property is a late 19th / early 20th Century semi-detached house, on the West side of St. John’s Street close to its junction with East Street, located within the Chichester Conservation Area.

The five storey, town house, previously used by various companies for business use, was converted back into residential use in 2004. An existing two storey rear extension with a single storey at roof element was demolished. The rear courtyard is framed by a brick wall and timber gates along the western boundary. There is a flint and brick wall forming the northern boundary.

The new extension is clad in pre-weathered zinc cladding with a single roof light and a single opening infilled with ‘Crittall’ style glazing. The extension reduces the existing footprint whilst creating a more useable and beautiful living / dining space. Using the full width of the property establishes a true relationship with the outdoor space.

A structural glass roof in the kitchen allows natural light to flood the basement and skylights introduce more natural light to the loft space.

The top to toe refurbishment rediscovers and restores this home’s origins.